Zápisky duševně choré – 14. část – Válka je kšeft

WAR IS A RACKET  – “Válka je kšeft. Vždy jím byla. Je to možná nejstarší, nejziskovější, určitě nemorální. A jediný mezinárodní ve svém měřítku. Jediným, ve kterém se zisky přepočítávají v dolarech a ztráty na lidských životech. Kšeft je podle mě nejlépe popsán jako něco, co není to, zač to považuje většina lidí. Jen malá ,vnitřní’ skupina ví, o čem to je. Je vedena ve prospěch velmi málo, na úkor velmi mnoha. Z války vydělá spousty peněz, hrstka lidí.” – autor Smedley Darlington Butler, americký generálmajor námořní pěchoty a ve své době nejvíce dekorovaný mariňák v historii Spojených států.

Život je to nejvíc, co každý člověk má. V Desateru je “Nezabiješ.” – to by měl každý dodržovat – výjimkou, kdy by člověk mohl zabít jiného člověka, by měly být případy:
– v případě přímého ohrožení vlastního života nebo života blízkých (vztahově nebo vzdáleností) zabít útočníka,
– trest smrti pro člověka, který vícenásobně úmyslně zabil (např. Breivik).
 
Války vždy byly, jsou a budou. Aby případně každý zabil jen v sebeobraně nebo obraně života blízkých při přímém ohrožení života, k tomu je třeba výchova od dětství a stálá osvěta, že život je to nejvíc, co člověk má, takže je nesmyslné jít bojovat ve jménu čehokoliv. K tomu je vypovídající Krylova Píseň neznámého vojína.
 
 I v demokracii se můžou dít stejné procesy jako v totalitních režimech – např. 50. leta v Československu s politickými procesy včetně popravy Milady Horákové a v tu dobu mccarthismus v USA včetně popravy Ethel Rosenberg, takže je zřejmé, že demokracie není zárukou toho, že tam určité procesy neproběhnou…
 
Jsem 57. ročník, pamatuji si okupaci naší země vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968, i jak jsme pak s kamarádkami zpívaly: “Běž domů Ivane, čeká tě Nataša, běž domů Ivane a už se nevracej.”.
Od té doby jsem přesvědčená, že cizí vojska v žádné zemi být nemají. Proto mě hrozně otrávilo, že ministryně obrany Parkanová nazpívala pro prezidenta Bushe píseň o radaru (se kterým tu měli být američtí vojáci).
 
Údajně při okupaci v 68. zemřelo 108 občanů Československa, při masakru v My Lai ve Vietnamu v 68., který provedli američtí vojáci, zemřelo 347 až 504 neozbrojených vietnamských civilistů, včetně žen a dětí.
 
Válka je legální pouze za předpokladu, že RB OSN schválila obě rezoluce.
 
Je alarmující, že:
– tzv. letecká válka proti Srbsku v roce 1999 (operace Allied Force 1999) byla nelegální a s pochybnou legitimitou – “Na základě toho nejdůraznější kritikové, zejména pak kanadský generál Lawrence MacKenzie, docházejí k závěru, že se NATO v této válce nechalo oklamat, a že nakonec dokonce bombardovalo špatnou stranu.

– Druhá válka v Iráku  se stala válkou velice kontroverzní a stejný charakter má i její zpětné hodnocení. Do moderních světových dějin vešla jako ukázkový případ nejen nelegální, ale také nelegitimní války. Neměla mandát RB OSN a navíc neobstála z hlediska důvodů, kvůli kterým byla zahájena.

K tomu:
— Cituji z THE WALL STREET JOURNAL, Sept. 21, 2001:
“President Bush vowed on Sunday to “rid the world of evil-doers” then cautioned:
“This crusade, this war on terrorism, is going to take a while.”
Afghanistan and Iraq — they will target your own sacred symbols,” says …”
— Cituji z aktualne z ledna 2008:
Washington – Americký prezident George Bush a sedm dalších vysokých činitelů jeho administrativy učinili v prvních dvou letech po útocích z 11. září 2001 celkem 935 lživých prohlášení o Iráku.
Vyplývá to z prvního průzkumu na toto téma, který provedlo Středisko pro veřejnou integritu (CPI). Podle výzkumníků nešlo o omyly, ale o cílenou kampaň.
“Vyčerpávající šetření záznamů ukazuje, že tato tvrzení byla součástí řízené kampaně, která efektivně zpracovala mínění
veřejnosti a zavedla národ do války na základě záměrně nepravdivých informací,” píše se ve studii.Nepravdivá tvrzení se týkala iráckého jaderného programu a vazeb režimu bývalého diktátora Saddáma Husajna na Al-Káidu.”.

— Cituji z aktualne z března 2008:
Pět let války v Iráku hájí Bush odkazem na Boha
Nashville – Příští týden uplyne pět let od americké invaze do Iráku. A prezident George Bush nepřipouští pochybnosti o tom, zda se tehdy rozhodl správně.
Při projevu v Nashvillu ve státě Tennessee, kde se setkal se zástupci křesťansky orientovaných rozhlasových a televizních stanic, se odvolával na Boha.
Svoji zahraniční politiku – zejména válku v Iráku a snahu o šíření demokracie na Blízkém východě – hájil i svým náboženským přesvědčením.
“Svoboda je právem daným Bohem. Není americkým darem světu. Je to boží dar celému lidstvu,” prohlásil prezident za velkého aplausu.

Nechápu “obyčejné” lidi ze Západu, kteří souhlasí s vojenským zákrokem, který nemá mandát RB OSN. Je otázka, jestli by s takovým zásahem souhlasili, kdyby se ho museli osobně zúčastnit.
 
Rozhodně stojí za přečtení The New Cold War’s Frontline in Crimea
 
3. světová válka by byla děsná, ať by ji začal kdokoliv. Rusko a Čína jsou si zcela jistě vědomy poměru sil jejich a NATO, takže je velmi pravděpodobné, že ji nezačnou.
 
Je otázka, jestli je stejně pravděpodobné, že ji nezačne Západ – proč by to dělal?
Značné rozdělení společnosti ve Francii a USA – cituji z ” Není už pozdě…? “:

Podle sociologického průzkumu si 74 % populace Francie myslí, že francouzská společnost se zhroutila, 45 % dokonce souhlasí s tím, že v zemi brzy vypukne občanská válka. Co se nyní děje ve Francii?”

Není to však jen Francie, dopis francouzské generality vzbudil nedávno podobné gesto i u čelních vysloužilých představitelů armády ve Spojených státech. Ty v něm tvrdí, že Spojené státy se nacházejí v nejvážnějším boji o přežití jako ústavní republika od chvíle svého vzniku v roce 1776. Jde o konflikt socialismu, marxismu a progresivismu se zastánci ústavních práv a svobod. Nejen z tohoto dopisu, ale z dění v posledních let je zcela patrné, že americká společnost je neméně rozdělená než ta francouzská.

Západ prochází hlubokou krizí, o to palčivější, že je to krize vnitřní, krize vlastní identity.

V EU lze očekávat rozdělení společnosti kvůli nespokojenosti značné části obyvatel s realizací Green New Deal.
Rozdělenou společnost lze spojit bojem proti společnému nepříteli.

„Do pěti let bude válka s Čínou. Konflikt s Ruskem by NATO vyhrálo“